Persoonlijke eerste ervaring met yoga:

december 2017

“Eigenlijk is yoga net als mediteren maar dan met beweging erbij, bewegend mediteren.”

Deze week had ik in mijn Dru-yogales een jongedame en een jongeman die samen de zaal binnenkwamen. Ik kende ze niet en vroeg naar hun yoga-ervaring. De dame had enige ervaring met andere yogavormen. Dru Yoga hadden ze nog nooit gedaan. De man opende met de legendarische tekst: “Ik kom hier met een gezonde dosis tegenzin. Maar ze zeggen dat waar je geen zin in hebt, juist heel goed voor je kan zijn!” Ik kan een dergelijke eerlijkheid wel waarderen en vroeg hem wat hem dan naar de yogazaal had gebracht. Hij wijst naar de dame. Ze zijn vrienden, vertellen ze en ze doen ook samen bootcamp en andere krachtsporten. En o ja, hij doet ook aan meditatie en dat vindt hij heel fijn. Het is voor mij toch wel prettig om iets meer over de deelnemers te weten, zodat ik de les enigszins aan wensen en behoeften kan aanpassen. In het geval van deze twee, denk ik kracht en rust.
We beginnen de les en de dame volgt mijn aanwijzingen moeiteloos op. Dat geeft mij de mogelijkheid om de man meer in de gaten te houden. Hij heeft zijn ogen gesloten en serieus en geconcentreerd volgt hij mijn aanwijzingen minutieus op. Ik moedig aan om langzaam te ademen en ik gebruik de woorden vertragen en slow motion. We doen de zogenoemde Zetel van mededogen en ik zie hem worstelen met zijn evenwicht in combinatie met de vertraagde adem. Hij zet door en we naderen het einde van de les. Ik zie de verbazing in zijn ogen als ik vertel dat we naar de eindontspanning gaan en dat hij gewoon op zijn mat kan gaan liggen en een dekentje over zich heen mag leggen. Rustig ligt hij op de mat en als ik aangeef dat de ontspanning zijn einde nadert, grapt hij dat hij liever nog even blijft liggen.
Na afloop van de les vraag ik belangstellend hoe hij de les heeft beleefd. Ik krijg twee opgeheven duimen en hij deelt zijn ervaringen. De bewegingen vond hij heerlijk, het ademen vond hij lastig, dat verhaal over het stromen van energie was nieuw voor hem en dat voelen van je lijf en bewust worden van je emoties, vond hij ook apart. Hij vervolgt en zegt: “Eigenlijk is yoga net als mediteren maar dan met beweging erbij, bewegend mediteren.” En van dit inzicht word ik als yogadocent heel blij. Dat deze man, die bij aanvang van de les nog gezonde tegenzin uitte, na zijn eerste les al zo’n prachtig inzicht heeft over wat yoga met je doet. Yoga is bewegend mediteren!
Anke