BLOG#8 BUDDHA-TO-BE

Tarot Jolien

Tarot

Wat doe je op een vrije dag op een yoga-resort? Een potje kaarten in yoga-stijl, we leggen tarot. Ik kies vier kaarten en leg ze in een kruis: een kaart voor de toekomst, een kaart voor het verleden, een kaart voor spiritualiteit en een kaart voor de aardse kant van de zaak. De vijfde kaart die ik trek is een hulplijn die ik mag gebruiken om duidelijkheid te geven over een van de andere kaarten.

Bouwen op het verleden

Op de kaart die mijn verleden aangeeft staat de jonge Siddharta (de prins die later Buddha wordt). De jonge Siddharta heeft veel kracht en intelligentie. Zijn vader wil graag dat hij die kwaliteiten inzet om een machtige koning te worden. De jonge Siddharta heeft een pijl in zijn handen. De keuze is aan hem: waar gaat hij zijn pijl op richten? Hoe gaat hij zijn krachten inzetten?

Ik herinner me een training voor een bijbaantje tijdens mijn studententijd. Ik ben begin twintig en aangenomen als call center medewerker. We doen een kennismakingsoefening, de oefening heet ‘de vijf vingers’. Elke vinger staat voor een vraag. Bij de duim vraagt de trainer waar ik goed in ben: ik kan alles leren, zeg ik. Bij de wijsvinger is de vraag: waar wil je naartoe? Ik zeg: ik kan overal naar toe. Dat is een open levenshouding, zegt de trainer. Maar zonder richting, denk ik.

Vertrouwen in de toekomst

De pijl op de kaart van de jonge Siddharta is gericht op de kaart van de toekomst, de negen dubbele vajras. Een vajra symboliseert de onverwoestbaarheid van een diamant en de kracht van een bliksemschicht. De kaart vertegenwoordigt hoop, vastberadenheid en vertrouwen. De tarotlezeres legt uit dat dat vertrouwen is gebaseerd op alles wat ik verworven heb in het leven, ik kan stevig staan op deze basis. Ik kan vertrouwen op mijn eigen kracht en op de steun van de wereld. Ik kan met vertrouwen naar de toekomst kijken. ’Waar je ook gaat, je neemt je eigen kracht mee’, zegt de tarotlezeres.

Veel ervaringen zag ik lang als mislukkingen. Een studie geneeskunde die ik heb afgebroken. Ik speelde melodisch slagwerk en dat heb ik niet doorgezet. Ik heb een studie geavanceerde textielkunde gedaan, maar durfde niet te kiezen voor een onbetaalde stage in het buitenland, bij het team dat kleding ontwikkelde voor Olympische sporters- toen mijn droombaan. Wat een kansen heb ik aan me voorbij laten gaan! Ik had productontwikkelaar kunnen zijn die nu werkt aan de materialen voor Rio 2016, ik had sportarts kunnen zijn, ik had muzikant kunnen zijn!  Nu kijk ik zonder spijt terug en ben blij met alle ervaring die ik heb opgedaan. De anatomie die ik leerde bij geneeskunde komt goed van pas bij de yogalessen. Ik luister met plezier naar muziek en weet dat ik noten kan lezen, dus ik kan altijd weer een instrument gaan bespelen. En textiel heeft een rode draad door mijn werkervaring geweven, die draad kan ik altijd weer oppakken. 

Tijd om te oogsten

“We already have what we need- the opportunity to weave the tapestry of happiness every day with the needle and thread of our own mind.”

Uit: Ruling your World, Sakyong Mipham

De spirituele kaart (acht lotussen) toont aan dat het geen tijd is om meer informatie te vergaren, het is geen tijd voor vragen, het is tijd om te oogsten. Wat ik ook ga doen, ik moet gebruik maken van de kennis die ik al heb. De lotussen staan onder de hoede van Amitabha, de rode Buddha, de Buddha van de compassie. De giftige valkuil van deze Buddha is verlangen. De yogadocent-opleiding kan ik zo dus interpreteren als een gereedschap, een middel om de kennis die ik al heb te integreren, interpreteert de tarotlezeres.

In de eerste week van de yogadocent-opleiding droomde ik dat ik opnieuw ging studeren. In mijn droom brengen mijn ouders mij naar de campus van een Belgische universiteit. Ik denk aan alles wat ik geleerd heb, van geneeskunde, naar textielkunde tot een opleiding voor onderhoud van elektrische fietsen. Wat doe ik hier? Ik heb al genoeg gestudeerd!  Maar de universiteit biedt een goed sportklimaat aan, ik kan elke dag zwemmen, fietsen en lopen op de campus. Ik kan eten in de mensa. Ik houd van studeren en sporten, dus ik houd mijn mond en blijf achter op de campus. 

Goed begin van de dag

Mijn concrete kaart is de vaya mudra, een handgebaar. Deze kaart valt ook onder de familie van Amitabha, ofwel compassie. Dit handgebaar is een universeel gebaar voor vriendschap en brengt bescherming, vrede en staat voor een ongewapende en open houding. Wat ik ook ga doen, behoud een open en vriendelijk hart, adviseert de tarotlezeres.

Mijn darmen borrelen en mijn buik krimpt ineen. Het is nog donker. Ik hoor dat de bel bij de heilige boom die naast ons yoga-resort staat geluid wordt. Het leven begint hier om 04:00 ’s ochtends. Ik strompel mijn bed uit en stommel de trap af, de badkamer in. Mijn buik lijdt aan Kathman-poo, zoals diarree hier genoemd wordt. Ik kam mijn haren en wrijf het slaap uit mijn ogen. Terug in mijn bed laat ik mijn darmen tot rust komen. Ik kan niet meer slapen. Ik pak mijn e-reader en lees het boek Ruling your World van Sakyong Mipham. Hij verhaalt hoe mensen hun dag beginnen: een beetje chagrijnig na net te weinig slaap. Ze strompelen hun bed uit en stommelen zo de dag door. Ik glimlach omdat ik het herken, zeker nu. Een houding vol van compassie komt niet zomaar aanwaaien na een nacht slapen, vervolgt hij. Hij begint zijn dag door te focussen op zijn ademhaling en denkt dan aan hoe hij de dag gaat leven, met compassie en met de beste kennis. Als hij de dag goed begint, heeft hij een grote kans om de baas te zijn over zijn eigen leven. 

Hulplijn

Ik zet mijn hulpkaart in om meer duidelijkheid te geven over de toekomst. Ik draai de kaart om. De kaart toont de zes juwelen. De zes juwelen geven aan dat ik genereus moet zijn naar degenen die hulp nodig hebben, met die gulheid zal ik spiritueel winnen en groeien.

Die ochtend sluit Maggie haar yogadocent-opleiding af. De docent stelt haar vragen over alle theorie die we de afgelopen maand hebben behandeld. Maggie is boos dat hij haar niet heeft geïnformeerd over deze overhoring. Ik zie dat onze docent het niet bedoelt als overhoring, als guru wil hij graag zeker weten dat yoga op de juiste manier wordt doorgegeven. De docent geeft ons nog wat laatste advies mee. ‘Lesgeven is makkelijk’, zegt hij, ‘leer anderen wat je weet. Deel je kennis en deel het met liefde en compassie. Deel, zonder iets terug te verwachten en je zult spiritueel groeien.’ Bij Maggie’s afscheid geef ik haar een van de boeken die ik heb meegenomen om te lezen en die zij nu gebruikt voor het schrijven van een studieopdracht voor haar filosofieopleiding (‘Constructing the conscious brain’ van Antonio Damasio). Ik houd van boeken, maar ik heb niet meer kennis nodig.

De tarotlezeres pakt mijn kaarten op en steekt ze terug in het dek. “Je hebt het in je. Waarom houd je je kracht voor jezelf? Deel met anderen en laat anderen mee profiteren van jouw kracht.”