BLOG #7 HALLO ZON!

20151123_140101 (1)

(See for English version here)

Honderd-en-acht

Een losse zonnegroet bestaat uit twaalf opeenvolgende houdingen. Normaalgesproken doe je de zonnegroet drie tot twaalf keer. Het achterelkaar uitvoeren van 108 zonnegroeten is een apart onderdeel van mijn yogadocent-opleiding. 108 zonnegroeten duurt ongeveer 40-45 minuten. Ongeveer net zolang als tien kilometer hardlopen.

108 is een speciaal getal: het is het aantal kralen aan een gebedsketting (mala). Als ik 108 zonnegroeten doe leidt dat tot zuivering volgens mijn studieboek. In ons studieboek staat ook dat de 108 zonnegroeten alleen uitgevoerd mogen worden onder leiding van een competente docent. Wij worden begeleid door Dr. Chintamani. Hij heeft yoga gestudeerd aan de universiteit, vandaar zijn dokterstitel. Deze docent heeft een yogacentrum in Bhaktapur, dat ligt aan de andere kant van Kathmandu. Bhaktapur is acht kilometer verwijderd van het yogacentrum waar ik nu zit, maar het kost zeker een uur om daar te komen met de motor of auto. Afstanden zijn hier anders dan in het vlakke, georganiseerde en gestructureerde Nederland.

Verlichting

De eerste vier zonnegroeten voeren we rustig uit. Tijdens de eerste zonnegroet begroeten we de zon met behulp van een mantra. Onze docent zingt bij elke houding een groet aan de zon, de dubbelzinnige, laatste zin van de mantra is : we groeten de zon die verlichting brengt. Dan volgen drie zonnegroeten waarbij we ons concentreren op een perfecte uitvoering van alle houdingen.

De volgende honderd zonnegroeten worden per tien uitgevoerd. Na elke tien zonnegroeten krijg je een paar seconden adempauze. De houdingen gaan vloeiend in elkaar over. Elke tweede tien zonnegroeten worden op hoog tempo uitgevoerd. Na dertig zonnegroeten kriebelen de zweetdruppels in mijn haar. Ik denk aan het drie kilometer punt bij een hardloopwedstrijd: op dat punt is het zweet me goed uitgebroken. Ik zie dat de rug van Maggie, op het yogamatje naast mij, glimt van het zweet. Als ik verlichting ga bereiken dan is het met de zonnegroet, dit is echt een heerlijke combinatie van flow en kracht, een perfecte work-out! De docent houdt Maggie en mij in hetzelfde ritme door mee te tellen tijdens de zonnegroeten. Hij telt van een tot twaalf, van de eerste positie tot de laatste positie. Als ik mijn hoofd op til tijdens de cobra-positie zie ik dat hij het aantal zonnegroeten bijhoudt door op zijn vingers te tellen. Ik moet glimlachen als ik denk aan hardloopwedstrijden waarbij ik uitkijk naar de kilometerbordjes, nu kijk ik uit naar de woorden van Chintamani die de laatste zonnegroet van elke tien zonnegroeten aankondigt.

Gaan we het halen?

Als we zes keer tien zonnegroeten hebben gedaan vraagt Chintamani hoe het gaat. Willen we door? Maggie en ik kijken elkaar lachend aan, natuurlijk willen we door, we zijn over de helft! We vliegen door de laatste veertig zonnegroeten: we gaan het halen! Na tien sets van tien zonnegroeten blijven er nog vier zonnegroeten over om tot aan het heilige getal 108 te komen. Chintamani versneld het tempo. De laatste vier zonnegroeten voeren we uit op zeer hoog tempo, als een eindsprint naar de finish. Dan doen we nog een laatste zonnegroet, zoals je na de finish nog een paar meter door hobbelt. Op rustig tempo rekken we ons in alle houdingen uit. Maggie en ik kijken elkaar met een grote lach aan: WE DID IT! Bij de finish ontvangen we geen medaille, maar worden we (volgens het studieboek) beloond met zuivering. Wat dat precies betekent weet ik niet, maar we zijn allebei vrolijk en uitgelaten als we door de deur van de yogazaal naar buiten stappen, in de volle zon. Hallo zon! Onze verzorgingstafel (ofwel lunch) wordt klaargezet op het zonnige terras. Vandaag eten we aardappels in plaats van rijst vanwege een of andere feestdag (ik raak hier een beetje de tel kwijt met alle feestdagen hier). De zoete aardappels smaken extra zoet na deze prestatie!

 

 

2 gedachten over “BLOG #7 HALLO ZON!

 • 23 november 2015 om 16:39
  Permalink

  Wat ontzettend leuk om te lezen en wat zal het een bijzondere en hele mooie ervaring zijn.
  Groetjes
  Liesbeth

 • 23 november 2015 om 17:04
  Permalink

  Hier in Nederland vriest het ‘s nachts en is het overdag ook niet al te warm, maar jouw blogs hebben mij gemotiveerd om yoga (weer) op te pakken: Superleuk!

  Succes daar en geniet ervan!

Reacties zijn gesloten.