BLOG #4 REIZIGERS

12208650_10153726627793390_6846338989651610209_n

Ik zit hier in een prachtige tuin tussen de afrikaantjes. Gisteravond was het lichtjesfeest – Diwali. De oranje bloemetjes worden gebruikt om guirlandes van te rijgen. Samen met de gekleurde feestlichtjes worden de guirlandes om de ingang van het huis gehangen om de god Vishnu samen met zijn partner Lakshmi naar binnen te leiden. Binnen is een altaartje opgesteld met gedroogde vruchten en noten, fruit, zoetigheden, boterkaarsjes, wierook en afbeeldingen van de goden voorzien van een tikka, een gekleurde stip op hun voorhoofd met alle kleuren van de regenboog. De goden brengen welvaart met zich mee: meer geluk in zaken om meer geld te verdienen.

De manager Lala heeft ons laten zien hoe hij bidt bij het altaar. Lala vroeg ons om ook te bidden voor het altaar. Ik heb mijn handen gevouwen voor het altaar en de yoga-academie voorspoed gewenst. Het personeel is hier zo aardig en behulpzaam, die oprechte wens komt uit de grond van mijn hart.

Op dit moment zijn er vier mensen voor de Yoga Teacher Training. Je kan op het resort ook voor een paar dagen verblijven. Dan kan je een programma laten samenstellen dat specifiek op jou is afgestemd. In de tijd dat de deelnemers van de Yoga Teacher Training hun theorie- en praktijkles krijgen, worden de tijdelijke gasten onder handen genomen tijdens een massage, reiki-sessie, olie-behandeling, stoombad of detox-sessie. We zijn nu met acht gasten in totaal.

Het is leuk om naast de vaste mensen ook afwisselende gasten te hebben. Iedereen heeft leuke, mooie of grappige reisverhalen. Sommige mensen hebben een trekking in de Himalaya achter de rug en komen hier om een paar dagen bij te komen en te relaxen, sommige mensen willen eerst bijkomen van hun drukke leven thuis voordat ze aan hun trekking beginnen. Er zijn gasten die nog nooit yoga hebben gedaan, dan is het leuk om te horen wat ze ervan vinden, of het is wat ze ervan hadden verwacht. We hebben nu een Zweedse dame die net terug komt uit Bhutan voor haar consultancy werk in Zweden. In Bhutan wordt de samenleving niet gewaardeerd naar het bruto nationaal product, maar naar het bruto nationaal geluk en zij past dat toe in Zweden. Er is een pro-mountainbikester die net gescheiden is en op zoek naar geluk in zichzelf. Vanochtend is een Fransman gearriveerd die op zoek is naar een plan voor zijn verblijf in Nepal. Een Nederlandse is hier om te leren meer rust te krijgen in haar hoofd, omdat ze een mentaal zware baan heeft in de gezondheidszorg. De meeste gasten zijn op zoek en hopen hier antwoorden te vinden. Zo is dit niet alleen een onderdeel van hun fysieke reis, maar ook van een spirituele reis.

Hoe gaat mijn spirituele reis? De eerste dag dacht ik: het is hier prachtig, maar twee maanden is erg lang! Ik was moe van de lange vliegreis en verlangde naar een douche, mijn eigen bed en de vertrouwde aanwezigheid van mijn vriend. De tweede dag had ik overal pijn van de stevige massage die ik had gehad: mijn lijf kwam in opstand. Ook mijn hoofd kwam in opstand: tijdens de meditatie had ik gedachten als van een kind die niet naar school wil. De derde dag kwam er wat rust: ik begon plezier te krijgen in de yoga-lessen, het sociale contact met de andere gasten, het supervriendelijke personeel, het lekkere eten, de mooie tuin, het zonnige weer. In de dagen die volgden kregen we interessante lessen (over geschiedenis, verschillende soorten yoga, voeding, lifestyle, fysiologie, natuurlijke gezondheidszorg, etc.) en ik had plezier in het uitbouwen van mijn flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen, zowel van mijn lichaam als van mijn geest. Maar nu, na bijna twee weken ben ik weer in een nieuwe fase aangekomen: een blokkade! Ik heb zo ongeveer de grens bereikt van wat ik fysiek en mentaal kan. Ik kan balanceren in bepaalde houdingen, maar ik ben nog niet zo geoefend dat ik naar de volgende level kan. Dit is frustrerend! Ook de volgepakte dagen beginnen hun tol te eisen. Voor de eerste klas moeten we onze neus schoon spoelen en thee drinken. Mijn wekker gaat dus elke dag om 06:15. Dan trainen we tot 09:00. Om 11:00 hebben we een twee uur durende theorieles en aansluitend lunch. Nu de lunch hebben we anderhalf uur om te studeren. De volgende praktijkles, met aansluitend relaxatie-oefeningen en meditatie, begint om 15:30 en duurt tot 18:30. Na het diner krijgen we lifestyle-instructies en een korte meditatie. Het zijn lange, intensieve dagen.

Vanwege het Diwali-festival hebben we van het weekend twee dagen vrij. Dat betekent: alleen les in de ochtend en relaxatie en meditatie voor het avondeten, de avondmeditatie moeten we zelf organiseren. Wow, we hebben dus tijd om ons buiten het resort te begeven! We gaan uit eten in Thamel (centrum van Kathmandu) en we gaan naar Swayambhunath (beter bekend als de Monkey Temple). Relax!

3 gedachten over “BLOG #4 REIZIGERS

 • 12 november 2015 om 11:25
  Permalink

  He Jolien wat leuk om jouw verhalen te lezen. Zo mooi geschreven. Hoop dat je er nog een fijne tijd hebt. Groetjes Henk en Liesbeth

  • 16 november 2015 om 16:29
   Permalink

   Dankjewel. Veel liefs, Jolien

 • 12 november 2015 om 12:31
  Permalink

  Fijne dag , geniet van de rust en leuke andere momenten. Xx

Reacties zijn gesloten.