BLOG#13 CHAKRA & CHARDONNAY

CHAKRA & CHARDONNAY 1
Foto: Sylvia Visser

Vol verwachting over de theatervoorstelling Chakra & Chardonnay bezocht ik samen met mijn moeder het theater in De Meern. Het theater staat middenin een weiland tussen de nieuwbouwwijken. Ik parkeer mijn auto in de klei en gedoken in mijn regenjas loop ik door regen en wind het theater binnen. Bij het beoefenen van yoga loop je tegen dilemma’s aan en de titel ‘Chakra & Chardonnay’ vat de essentie van het dilemma goed samen: hoe volg je het leven van een yogi en hoe rijm je dat met het echte leven?

Vrouwen

De zaal is gevuld met, jawel, vrouwen. Naast mij zit een verdwaalde man die, tot mijn verbazing, de liedjes vrolijk meezingt. Na afloop van de voorstelling blijkt hij de vader van een van de speelsters te zijn. Het theaterstuk draait om het personage Yan Boom, een mannelijke yogi met zijn eigen yogastijl. De vrouwen vallen in bosjes voor de voeten van deze Yan Boom. In Nederland trekt yoga voornamelijk vrouwen aan. Waarom? De grote maatschappelijke ontwikkeling die daar achter zit is dat we leven in een samenleving die gekenmerkt wordt door mannelijke eigenschappen: competitie, presteren, het incalculeren van risico’s en productiviteit. Yoga gaat om balans. Hatha yoga is de balans tussen Ha en Tha, tussen de zon en de maan, tussen vrouwelijke en mannelijke eigenschappen. Vrouwelijke eigenschappen zijn creativiteit en spiritualiteit. Volgens NOC*NSF is yoga een van de snelst groeiende sporten van Nederland: vrij vertaald is er in de samenleving een grote behoefte aan creativiteit, spiritualiteit en balans. Helaas zet deze voorstelling alleen de stereotype yoga-vrouwen neer: de fitgirl, de overspannen empty-nester en de zweverige yogadocente in haar multiculti-printjes. Chakra & Chardonnay gaat niet dieper in op het waarom van zoveel vrouwelijke aandacht voor yoga. Ik had graag de kijk van de schrijver hierop gekend!

Loslaten

Yogadocente Chana richt zich tot de zaal en geeft ons de opdracht om ons hart-chakra te openen en vooral alles los te laten. Yoga gaat inderdaad om loslaten, maar dat gaat verder dan het tijdelijk loslaten van de stress van de dag. Loslaten is het loslaten van verlangens. Maar er is toch altijd nog wat te wensen! De slanke, knappe fitgirl Elvira in haar hippe, fluor sportkleding inclusief dansende paardenstaart is een goed voorbeeld van verlangens in de yoga. Ik zoek een sponsor voor yogakleding en zie op hun sites ultra-flexibele en knappe mensen in hippe printjes en betrap mezelf op de jaloerse gedachten: I want to be her….. Maar het verlangen om slank te zijn en om er goed uit te zien in een trendy sport-outfit is niet-yoga. Het verlangen naar bevrijding en beheersing van lichaam en geest, dat is yoga. De voorstelling Chakra & Chardonnay borduurt voort op de oppervlakkige doelen van het loslaten van stress, op je hoofd kunnen staan en een mooi lijf.

Lenig

‘Ik? Yoga? Nee, ik ben niet zo lenig!’ Je hoeft helemaal niet lenig te zijn voor yoga. De yogahoudingen zien er wat spectaculairder uit met enige flexibiliteit. Maar ook de meest stijve hark moet zichzelf kunnen ontplooien, dus als je niet kan mediteren in de lotushouding zoals de Buddha, dan kan je gewoon op een stoel zitten. Wat is yoga zonder dat je je benen in je nek kunt leggen? Is yoga alleen voor slangenmensen? De yogadocente Chana steekt haar been opzij in de lucht, met haar voet boven haar hoofd, ze versterkt het oppervlakkige beeld dat lenigheid is om mee te pronken. Mijn goeroe drukte me op het hart dat ik me niet moest laten afleiden door de flexibiliteit van mijn medestudenten, dat is namelijk niet waar yoga over gaat.

Gezondheid & ziekte

‘Als ik wat ga mankeren, dan kom ik bij jou op yoga!’, zegt de buurvrouw als ik haar vraag of ze een proefles yoga bij mij komt volgen. Hoewel yoga voor iedereen is, is het vooral bedoeld voor gezonde mensen, staat in mijn yoga-naslagwerk. (Ziekte wordt in yoga gezien als een obstakel voor onze geest om onszelf te kunnen ontplooien, omdat je bij ziekte vaak vooral heel druk bent met beter worden.) Merel, een van de personages in Chakra & Chardonnay, is begonnen met yoga doordat ze in een burn-out terecht kwam. De burn-out is een wake-up call om aan haarzelf te werken. Maar dat is vergelijkbaar met het starten met flossen van je gebit op het moment dat je tanden al vol met gaatjes zitten. De vraag is waarom mensen die de bodem hebben geraakt – rock bottom zijn geweest zoals ikzelf – zich zo aangetrokken voelen tot yoga. De voorstelling had de kans om het publiek een mooie boodschap mee te geven over de rol van yoga bij preventie van ziekte en uitval. We hebben dit leven en lijf om onszelf te ontplooien!

De hoofdpersoon Yan heeft last van zijn rug door spit. Hij negeert zijn pijn en gaat gewoon door. Door zijn yogastijl, beweert hij, krijgt namelijk niemand rugklachten. Yoga is een leefstijl die ziekte kan voorkomen, maar zelfs een yogi kan dus ziek worden. Die vraag schiet ook weleens door mijn hoofd: wat als ik ziek wordt?

Alcohol & koffie

‘Yoga maakt je vrij’, zegt yogadocente Chana. ‘Dat is grappig’, zegt het personage Merel terwijl ze haar glas Chardonnay heft, ‘dat doet deze nou ook!’ Waarop Chana uitroept dat alcohol een verdovend middel is. In het algemeen bestaat voeding van een yogi uit pure ingrediënten. ‘Je bent wat je eet’, is de slogan uit de yoga. Hoe puurder je eet, des te puurder je lichaam en geest. De voorwaarde om jezelf te bevrijden van het gekwebbel en gekwetter in je hoofd is een pure geest.

Voeding waardoor je lichaam meer uit balans raakt, zoals door het effect van koffie en alcohol, wordt niet gezien als pure voeding. Ik ben zelf een fervent flat coffee drinker. Zelfs op het yoga retreat dronk ik mijn eigen oploskoffie. Nog zo’n dilemma op het pad van een echte yogi dat ik graag belicht had gezien!

Ego

Sylvia Visser maakt deze week foto’s van mij, voor op mijn website, Facebook en twitter. Werk ik aan mijn imago? Een ego is niet goed voor mijn ziel! Het hoofdpersonage Yan publiceert een boek en is constant bezig met zijn imago. Hij doet en laat dingen vanwege zijn imago als yogi, niet omdat hij de yogi-waardes voelt. Als hij verleid wordt door de Russische blondine op het bonten vloerkleed, van een door haarzelf neergeschoten ijsbeer, springt hij van schrik op. Hij wil niet betrapt worden op een bonten vloerkleed, omdat het slecht is voor zijn imago. De eerste ethische regel van yoga is: geen geweld. Een echte yogi eet dus ook geen vlees. Het beperkt hebben van seks is trouwens de vierde regel. Ten eerste omdat het veel energie kost en ten tweede omdat vreemdgaan en porno je uit balans brengt met je omgeving. Waar komen die regels vandaan? Ben je dan wel een echte yogi als je vlees eet en sex hebt? Ook een interessant vraagstuk in het kader van Chakra & Chardonnay dat niet uit de verf komt.

Ik loop door de supermarkt. In mijn winkelmandje ligt ook kip, ofwel niet-yogi eten. Die avond eten we curry met kip en rijst. De kip smaakt mij niet, het smaakt oud. ‘Waarom eet jij geen kip meer?’, vraagt mijn vriend. Word ik dan misschien een echte yogi?

Mijn verwachtingen waren hooggespannen, zeker omdat ik zelf tegen yogi-dilemma’s aanloop. Ik was erg benieuwd hoe Chakra & Chardonnay deze dilemma’s op “hilarische” wijze neer zou zetten. Ik miste diepgang in de thema’s en de beloofde hilariteit. Wil je weten waar de voorstelling over gaat? Kijk hier.